Anasayfa/Tedaviler

Gebelik Takibi

Gebelik Takibi

  • Gebelik öncesi hazırlık (muayene, kan tetkikleri, destek tedaviler)
  • Gebelik takibi, ultrason, prenatal tanı testleri uygulaması (ikili, üçlü, dörtlü, entegre testler,fetal DNA testi), girişimsel yöntemler için bilgilendirme,  gerekli hallerde genetik danışma için genetik uzmanlarına ve perinatoloji uzmanına yönlendirme
  • Bebeğin iyilik hali ile ilgili testlerin (ultrason, doppler, NST, biyofizik profil) gerçekleştirilmesi
  • Doğal yöntemler ile doğum (anestezili ve anestezisiz)
  • Gerekli hallerde cerrahi yöntemler ile doğum (vakum, forseps, sezaryen)
  • Bebek kaybı, düşük tedavi ve yönetimi (kürtaj, doğum, genetik danışmaya yönlenlendirme)
  • Dış gebelik tedavisi [tıbbi, cerrahi (laparoskopik, gerekirse açık cerrahi)]
  • Tekrarlayan gebelik kayıpları tanı, tedavi, yönetim

Gebelik takibi genellikle evde yapılan bir idrar testi ile başlar. Takipte son adetin ilk gününden (verifiye/revize edilmiş) başlayan 40 haftalık ve doğum sonrasındaki 6 haftalık bir süreç söz konusudur.

Adet rötarı ve idrarda (+) Plano test sonucu ile gelen hastada ilk olarak gebelik kesesini görmeye çalışırız. Kesenin görülmemesi halinde B-hCG denilen kan testinden yardım alırız.

Gebeliğin 8. Haftası civarında fetal kalp atışı ve CRL (baş-popo) ölçümleri yapılır, ilk grup kan ve idrar testleri istenir. Standart testlere ek olarak hastaya ve durumuna uygun özel testler de istenebilir. Anne adayına ve ailesine gebelik takibinin nasıl olacağı, varsa riskler ve bunların yönetiminin nasıl yapılacağı detaylıca anlatılır. 11-20. Gebelik haftaları arasında kromozomal anomali tarama testleri ve gerekirse amniosentez (karından su alma) tanı testi planlanır.

Tarama Testleri

  1. Ultrason
  2. 3’lü test
  3. 2’li test
  4. 4’lü test
  5. Entegre test
  6. NİPT (non-invaziv prenstiler test) olarak sıralanır.

Doktor ile anne adayın-m testlerin üzerinden geçerek hangi testin uygun olduğuna beraber karar verir. Butestlerde yüksek risk sptanır ise tanı test olan amniyosentez’in istenip/istenmediği de yine anne adayı ve Dr. Görüşmesi sonrasında karara bağlanır.

 

20-21. Gebelik haftalarında detaylı fetal ultrason ile bebeğin fiziksel taraması yapılır.

24-28. Gebelik haftalarında anne-bebek sağlığı ve gelişimi açısından önemli kan ve idrar testleri yapılır. Bu dönemde şeker yükleme testi de aile ve Dr. Görüşmesi sonrasında karara bağlanır.

Takibin 34. Haftasını (bazı özel durumlarda daha da erken haftalarda) doldurunca anne adayının durumuna uygunlara Dr. NST (bebek kalp sesi takibi), AFİ ölçümü (bebeğin suyunun ölçülmesi), biyofizikçi profil (NST, bebek solunum hareketleri, fetal hareket ve tonus, amniyon sıvı değerlendirilmesi), Doppler yöntemi ile damar ölçümleri (umblikal=göbek kordonu, MCA=bebek beyin damarı vb.) ile fetal iyilik hali değerlendirmelerini yapar.Doğum planı aile ile birlikte detaylıca oluşturulur.

Takibin 40. Haftasıo dolunca fetal iyilik halinin devam etmesi şartıyla 10 günlük ek bir bekleme süresi daha sık takipler eşliğinde hasta ile konuşularak kararlaştırılabilir.

Doğumu takiben bebek Pediatri (bebek sağlığı ve hastalıkları) uzmanına teslim edilir ilken anne önce hastane ziyaretleri ile takip/taburcu edilir. Doğumun 10. Ve 40. Günleri yapılan muayeneler ile de gebelik takibi sonlandırılır.

An-Ka Sağlık Hizmetleri

Formu Gönderin, Sizi Arayalım

    Kişisel Bilgiler


    Mesaj Konusu

    Kişisel verileriniz aydınlatma metni kapsamında işlenmektedir.

    An-Ka Sağlık Hizmetleri ile ilgili gelişmelerden haberdar olmak için iletişim izni kapsamında elektronik ileti gönderilmesini kabul ederim.