Anasayfa/Tedaviler

Cinsel Temasla Bulaşan Hastalıklar

Bakteriyel Vajinosis

Direkt cinsel temasla bulaşmamasına rağmen cinsel temas öncesi veya sonrasındaki aşırı yıkama ya da duş kullanımının neden olduğu vajinal pH (asit-baz derecesi) bozulması ile ortaya çıkan bir enfeksiyon tipidir. Karakteristik özelliği özellikle ilişki sonrası kokmuş balık kokusuna benzer bir kokunun oluşmasıdır. Önemi başka genital rahatsızlıkları kolaylaştırıcı etkisinin olmasıdır. Bunlardan bazıları pelvik enflamatuar hastalık (PID), düşük sonrası PID, histerektomi (rahim alma) ameliyatı sonrası vajen sonunun enfeksiyonu, Smear sonuçlarında bozulma, sezaryen sonrası endometrit (rahim içzarı iltihabı) erken doğum, koryoamnionit (gebelik zarlarının iltihabı), gebelikte suların erken gelmesi vb.

Trichomonas Vajiniti

Trichomonas vaginalis isimli bir parazit etkendir ve tek ilişki ile bile %70 ve üzerinde bulaşma söz konusudur. Belirtileri yoğun, kötü kokulu akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Bazı vakalarda genital bölgelerde kızarıklıklar oluşur. Bu enfeksiyon da histerektomi (rahim alma) ameliyatları sonrasında vajen son kısmında iltihaba ve gebelikte suların erken gelmesine yol açabilir. Bu enfeksiyona rastlandığında diğer cinsel temasla bulaşan hastalıkları da taramak akıllılık olacaktır.

Vulvovaginal Candidiasis (Mantar)

Oldukça sık rastlanan bir enfeksiyon olup kadınların %75’i hayatları boyunca bir kez, %45’i ise yılda 2 ve üzeri kez mantar enfeksiyonu ile karşılaşır. Vakaların %85 ila 90’nında etken Candida albicans olmakla beraber daha nadir rastlanan farklı mantar tipleri de enfeksiyondan sorumlu olabilir. Mantar enfeksiyonlarına diabet(şeker hastalığı), antibiyotik kullanımı ve gebelik gibi durumlarda daha sık rastlarız. Dış genitalde yanma, sızlama, kaşıntı, disparoni (acılı cinsel ilişki) ve bazen dizüri (idrar yapma esnasında acı) belirtilere beyaz bir akıntı (süt kesiği/beyaz peynir gibi  diye tarif edilir) eşlik edebilir. Cinsel ilişkinin vakaların %20’sinde etken olduğu kabul edilmektedir.

Servisit (Rahim Ağzı Enfeksiyonu)

İki ayrı hücre tipinin bulunduğu bu bölgede daha önce bahsettiğimiz Trichomonas vaginalis, Candida albicans ve Herpes simplex (uçuk) etkenleri rahim ağzının vajen yakın kısmında Neisseria gonorrhoeae (bel soğukluğu) ve Clamidia trachomatis (bir bakteri ismi) ise rahime yakın kısımdaki hücreleri enfekte ederler. Genelde rahim ağzı kaynaklı sarı-yeşil renkte iltihaplı bir akıntı gözlenir. Bu enfeksiyonlarda eş tedavisi de değerlendirilmelidir.

Pelvik Enflamatuar Hastalık (PID)

Rahim içzarı ve tüpleri tutan bir enfeksiyonu tarifleyen bir durumdur. Genelde etkenler cinsel temasla bulaşan Neisseria gonorrhoeae ve Clamidya trachomatis gibi sık, daha nadir olarak da solunum ile bulaşan Haemophilus influenzae, Groupama A streptococci, Pneumococci mikroplardır. Ayrıca vajendeki bakteriyel vaginosis ile Trichomonas vaginalis enfeksiyonları da tablodan sorumlu olabilir. Bu hastalarda alt batın ağrısı, rahim ağzı hareket ettirilerek provoke edilen bir ağrı ve yumurtalık bölgelerinde hassasiyet gözlenir. Tabloya zaman zaman yüksek ateş de eşlik eder. Daha ağır vakalarda ise akut batın dediğimiz tüm karın bölgesini tutan yaygın ağrı şikayetleri, ateş, titreme, vajinal akıntı, düzensiz kanama gibi şikayetler gözlenir ve bu vakalar yakından takip edilmeli, gerekirse hastaneye yatış düşünülmelidir.

Sifiliz (Frengi)

Genital bölgede ülser var ise mutlaka HSV (Herpes simplex = uçuk virüsü), Haemophilus ducreyi , granüloma inguinale (Donovanosis) ve lymphogranüloma venerum gibi etkenlerin yanında sifiliz de araştırılmalıdır. Günümüzde ileri aşamalarını artık pek sık görmeyiz ve tedavisi oldukça kolaydır.

Condyloma Accuminatum (Genital Siğiller)

Human papilloma virüs cinsel temasla bulaşan başka bir virüs olup hem dış genital ağırlıklı siğillere hem de servikal (rahim ağzı) , vajinal, vulvar (dış genital) kanserlerin yanı sıra oral seks nedeniyle nasofarengeal (baş-boyun) ve anal seks nedeniyle anorectal (bardağın son kısmı) kanserlere sebep olabilmektedir. Bu virüs için cinsel hayat başlamadan yapılacak aşılama çok ÖNEMLİDİR.

Human Immunodeficiency Virus (HIV)

En sık olarak damariçi enjeksiyonlar ve cinsel ilişki gibi vücut sıvılarının kanla teması sonrası bulaşır. Kondom kullanımı bulaşmayı azaltır.

Hepatit (Karaciğer Enfeksiyonu)

Hepatit B ve Hepatit C virüsleri de vücut sıvılarının kan ile teması sonucu bulaşabilir. Kondom kullanımı bulaşmayı azaltır.

Üriner Enfeksiyon (İdrar Yolu Enfeksiyonu)

Coli (kaka mikrobu), Staphilococcus saprophyticus, Clamydia trachomatis, Herpes simplex virus, Neisseria gonorrhoeae, Ureoplasma ureolyticum, Mycoplasma hominis, Candida albicans gibi etkenler en sık rastlanan etkenlerdir. Hastanın şikayetlerine, hormonal durumuna (menopoz/üreme çağı/ergenlik öncesi), şikayetlerin süresine, önceki enfeksiyon öyküsüne, kullanılan korunma yöntemlerine odaklanılarak doğru tanıya ulaşarak uygun tedavi düzenlenmelidir.

An-Ka Sağlık Hizmetleri

Randevu Al

    Kişisel Bilgiler


    Mesaj Konusu

    Kişisel verileriniz aydınlatma metni kapsamında işlenmektedir.

    An-Ka Sağlık Hizmetleri ile ilgili gelişmelerden haberdar olmak için iletişim izni kapsamında elektronik ileti gönderilmesini kabul ederim.